top of page

Nyújtás


A nyújtás több szempontból is kiemelkedő fontosságú. A rendszeres nyújtással megelőzhetjük a sérüléseket és növekszik a mozgástartomány, aminek köszönhetően sikeresebben el tudunk végezni egy-egy jóga vagy légtornás pózt.

Mi is történik nyújtás alatt?

A nyújtás során hatunk az izomra és a fasciára is, mely két különböző szövet.

Egy pár szó a fasciáról:

Úgy képzeld el mint egy vékony, rugalmas, hártyaszerű szövetet amely befedi az izmokat és belsőszerveket. Jelen van szervezeted szinte minden pontján. Az izmokkal összehangoltan működik, segíti az izom hatékony feladatvégzését, erőkifejtését. Mindenhol jelen vannak, hálózatot, láncokat alkotnak, tehát összeköttetésben és hatással vannak egymásra.

Az izmok irányítója az idegrendszer, ami pedig a biztonságra törekszik. Ha változtatunk mozgásunkon vagy kilépünk komfortzónánkon, izmaink megfeszülnek, mivel idegrendszerünk védekezik. Például, ha ülő munkát végzel akkor az ülőhelyzet a megszokott a biztonságos mozgástartomány az agynak. Egy egyszerűbb előre vagy hátrahajlás is fájdalmas lehet, de ha ezt a mozgást mindennap elvégzed akkor nem fogja idegennek érezni és nem fog tiltakozni ellene.

Tehát a testünk ahhoz formálódik amit leggyakrabban csinálunk, így a hatékony nyújtás kulcsa a rendszeresség!!!! Napi 20 perc otthoni nyújtással is sokat tudsz fejlődni.

Jótékony hatások

Sérülések megelőzése

A lazább izomzat kevésbé van kitéve húzódásoknak, ficamoknak és egyéb sérüléseknek.

Izomláz mértéke csökken

Az izmok nyújtásával a vérkeringés javul, a tejsav elszállítása könnyebb lesz. Teljes izomláztól nem szabadulhatunk, de elviselhetőbbé tehetjük.

Teljesítmény javul

Az izompólya egy izmaink körül elhelyezkedő kötőszövetháló. Szövete eredetileg lágy, de idővel megkeményedhet, és gátolhatja az izomnövekedést. Nyújtásnál nő az izom mozgástartománya, így hatékonyabb lesz az edzés, mivel a teljes mozgástartomány mindig előnyösebb.

Gyorsul a regenerálódás

A lazább izomzatban a vér- és egyéb tápanyag keringés hatékonyabb lesz, ami hozzájárul a mozgás során megterhelt izomzat hatékonyabb pihenéséhez, gyorsabb regenerálódásához.

Javul a testtudat, stresszoldó hatású

A rendszeres és alapos nyújtás nem csak egészségügyi szempontból javasolt, hanem a testtudat kialakítása miatt is.A nyújtás abban is segít, hogy még hatékonyabbak, intenzívebbek és mentálisan is kielégítőek lehessenek az edzések.

Air Yoga

A jóga a nyújtásnak egyfajtája. A nyújtógyakorlatok, a meditációs zene segítenek az ellazulásban, hogy ne csak testünkben, de lelkünkben is helyére billenjen minden.

Sokkal többet kapsz a jógától mint egy egyszerű nyújtás. Nagy hangsúlyt fektet a légzésre, belégzésnél az oxigén végig áramlik teljes testünkön, izmainkon, majd lassú kilégzésnél tud megvalósulni a nyúlás.

A hammock pedig segítséget nyújt a gyakorlatok kivitelezésében, szebben, könnyebben evégezhetünk egy-egy nehezebbnek mondható ászanát, vagy egyes gyakorlatonál fokozhatjuk az anyag segítségével azok nyújtó hatását.

Csípőnyitó gyakorlatok

Az előző blogunkban a mellaksnyitó gyakorlatokat és azok jótékony hatásait részleteztük, mosz a csípőnyitásról szeretnénk bővebbrn írni.

Nagyon sok feszültséget tudunk tárolni a csípő, medence környékén, ez akadályozza a medence egészséges működését, menstruációs zavarokat vagy nőgyógyászati panaszokat okozva, ezért nagyon fontos ennek a területnek a rendszeres “karbantartása”, nyújtása. Mindemellett a megrövidült csípőhajlító izmok testtartásbeli problémákat is okozhatnak, a nyitott csípő ezzel szemben a térd és a derék védelmét is szolgálja a jógagyakorlás közben. A csípőnyitás azért is fontos, mert a kellően laza csípő és a medence körüli izmok flexibilitása a szexuális életet is kiegyensúlyozottabbá, izgalmasabbá teszik.

Az air yogában a csípőnyitó pózok gyakorlásával a csípő körül elraktározódott feszültség, az itt felhalmozódott érzelmi blokkok feloldásával az alkotó energiák is felszínre törnek. Csípőnyitó gyakorlatokkal sokat tehetünk azért, hogy oldjuk a csípő környékén tárolt stresszt, különféle negatív érzelmeket (félelem, szomorúság, bűnbánat) és könnyebb legyen az elengedés.

A nyitott csípő csökkentheti a hátfájást. A megrövidült csípőhajlító izmok a medencét előrehúzzák és a hát alsó részének lordózisát növelik. Képzeld el, hogy a medencéd egy vízzel teli edény, amelyből a lábujjaidra löttyen ki a víz, mert az edény hátsó része felemelkedik. Amikor az alsó háti gerincszakasz megrövidül, valószínűleg nyomást és kellemetlenséget érzel. Ezt később a pózokban is észreveszed. Ha a csípőhajlító izom rövid, akkor az ászanáknál az alsó hát íve túlfeszül és előbb-utóbb fájni kezd. A nyitott, laza csípőhajlító izmok visszaállítják a medencét a természetes helyzetébe, és enyhülni fog a fájdalom.

Edzés utáni nyújtás

Légtorna óránknál elengedhetetlen a nyújtás fontossága. Az óra végét mindig 10-15 percet erre szánunk. Ha elfelejtkezünk a megfelelő levezetésről, sokkal nagyobb esély van arra, hogy lesérülünk, az izom nem tud rendesen regenerálódni, és az izomláz is nagyobb mértékben fog jelentkezni.

Nemcsak az edzés után, hanem egyes póz kivitelezésében nagy segítség tud lenni a mozgásszabadsága, és természetesen a szépségéről sem feledkezünk meg.

Órarendünkben az Air Yoga Stretching mellett a Nyújtás órát is megtalálod, ahol a talajon nyújtunk, különböző eszközök segítségével.

Óráinkról bővebben itt olvashattok.

297 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page