top of page

Pozitív gondolkodás és stressz kezelés


A civilizáció egyik legelterjedtebb betegsége a stressz.

A mai felgyorsult világban sok negatív inger ér minket /munkahelyi elvárások, tömegközlekedés, sorban állás,..../, ezek lehetnek a kiváltó okai, és egészségi állapotunkat is befolyásolhatja.

Stressz tünetei

Hirtelen jött változásokat az esetek többségében gyorsan kezeljük, de ezeket a tüneteket figyelhetjük meg magunkon:

  • fejfájás, idegesség, étvágytalanság vagy éppen túl sok evés, rosszkedv stb.

Rövid távú stressznek pozitív hatása is lehet számunkra:

  • inspirál, éberen tart, motiváló lehet

Tartós vagy krónikus akkor alakul ki, ha valaki hosszabb időn keresztül él meg stresszhelyzetet.

  • migrén, krónikus alvászavar, gyomorfekély, magas vérnyomás, gerincsérv, depresszió, hajhullás, menstruáció megszűnése stb.

Pozitív gondolkodás

Az előző pontban említettem, hogy egy stressz helyzet hathat ránk pozitívan is.

Vagyis gondolkodásunkon kell változtatni. Ha felismertük a problémát akkor a megoldást, a kiutat keressem. Érdemes átlátni a helyzetet és a legrosszabbra is felkészülni és elfogadni, mert rájövünk, hogy akkor sincs világ vége, és nyugodtabban tudjuk kezelni az adott problémát.

Az élettől kapott nehézségeket kihívásként, egy megoldandó feladatként fogom fel, nem pedig egy problémaként, akkor szívünkben nem ébrednek negatív érzelmek, és ennek köszönhetően nem alakul ki bennünk feszültség stressz.

Életünket elkerülhetetlenül keresztezni fogják problémák, és a legjobb, ha pozitív gondolkodást kialakítva éljük meg azokat. Ha ezt még nem teljesen sikerült kialakítani magunkban, akkor nagy segítséget nyújthat a jóga.

1. Testgyakorlás

Ászanák gyakorlása alatt tudatunkat befelé irányítjuk, amely nyugtató hatású.

Belső-elválasztású mirigyek működésének aktiválása kedvezően befolyásolja a hangulatot. Speciális, idegekre ható ászanák: babapóz, gyertyaállás, fejenállás vagyis inverz pózok.

Air yogában nagyobb hangsúlyt kapnak a fordított vagyis inverz testhelyzetek. Teljesen kezdő számára is megvalósulnak jótékony hatásai. Tehermentesíti a szívet, valamint a fejbe áramló vér is jótékony hatással van ránk. Javítja az agyfunkciót, koncentrációt, memóriát és a feldolgozóképességet.

Inverz pózaink szó szerint új nézőpontot adnak. Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverzió metaforikusan arra tanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.

Bővebben a fordított testhelyzetek hatásairól:

2. Légzés

Az egyenletes jógalégzés segít az elme lenyugtatásában, a negatív érzelmek kiengedésében. Ennek hiányában hamarabb jelentkezik a rosszkedv, s hosszú idő után pedig a depresszió.

Jógalégzésről bővebben itt olvashattok.

3. Relaxáció

Ez az egyetlen módszer, amellyel tudatosan szabadulhatunk meg a feszültségtől. Mentális parancs az izmoknak, s magasabb szinten a belső szerveknek is. Naponta elvégzett rövid relaxációval megakadályozhatjuk a feszültségek felgyülemlését.

Aerial yoga relaxációról is olvashattok bővebben itt.

4. Táplálkozás

Stressz helyzetben evési szokásaink is változhatnak. Vannak akik étvágytalanságban szenvednek és talán egyes ételcsoportokat teljesen kiiktatnak étrendjükből. Ezzel rengetek tápanyagtól vonják meg szervezetüket.

Vannak akik pedig ételbe, vagyis evésbe menekülnek. Ez túlsúlyhoz vezethet, vagy egyes ételek, pl. csokoládé állandó fogyasztása is elhízáshoz vezet, de ezen felül ugyan úgy tápanyag hiányhoz is.

Mivel nem kap meg szervezetünk elég, vagy megfelelő vitaminokat, így nem tud megfelelően működni, és betegségek kialakulásához vezethet.

A stressz igénybe veszi szervezetünk egészét, így különösen figyelnünk kell immunrendszerünk erősítésére.

  • C- vitamin, béta-karotin, folsav, E-vitamin, cink, szelén, probiotikum, omega3

5.Meditáció

Az elme egy pontra való rögzítését jelenti. Megszünteti gondolataink ingadozását és magasabb rendű célok felé tereli a figyelmet. Ennek köszönhetően belső békénk, nyugalmunk helyre áll, kiegyenlítettebbé válik, s ebben a helyzetben egyfajta örömöt tapasztalhatunk.

Fontos, hogy felismerjük a stressz tüneteit magunkon és megfelelően tudjuk kezelni. Ha kell akkor szüntessük meg a helyzetet ami okozza (pl. munkahely, párkapcsolat), tudjunk továbblépni. Ha pedig például egy betegség okozza, akkor mérjük fel helyzetünket, gondoljunk át minden helyzetet, hogy mi történhet, és birkózzunk meg vele.

Saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy mekkora ereje van a pozitív gondolkodásnak, a tudatos táplálkozásnak, és végezetül a helyesen magunkra fordított időnek.

Töltsük szabadidőnket kikapcsolódással és testünknek megfelelő feltöltődéssel.

130 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page