top of page

Mellkasnyitó gyakorlatok és jótékony hatásai


Miért olyan fontosak a mellkasnyitó gyakorlatok? Mik a pozitív hatásai? Hogyan hatnak ezek a gyakorlatok érzelmileg ránk?

Modern világunk egyik kedvezőtlen hatása az életmódunk megváltozása. Egyre több időt töltünk a monitor előtt, telefonunk nyomogatásával vagy az autóban ülve vezetéssel. Ezek hatására testtartásunk megváltozik. A gerinc meggörbül, a fejünket előrenyújtjuk, a nyak és a vállak előre esnek, a hát izmai elgyengülnek, a vállöv izmai kötötté válnak és az egész felsőtest összehúzódik, „összeroskad”. A zárt mellkas, a bordák csökkent mozgása miatt légzésünk felszínesebbé válik, ami miatt a bordák még merevebbek lesznek. A tartáshiba következtében hátfájdalom, nyaki problémák, vállfájdalom alakulhat ki.

A számítógép előtt görnyedés azonban csak az egyik oka a zárt mellkasnak. Okozhatják ezeket a tüneteket érzelmi blokkok is. A másokkal vagy a világgal szembeni bizalmatlanság arra ösztönöz sokakat, hogy bezárják ezt a területet, a szív területét így védve azt a sérülésektől.

A mellkas azonban nem csak a szív helye, egy másik fontos szervünk, a tüdőé is. A légzés teljességét pedig akadályozza a zárt mellkas, a légzés nehezítetté válik, ami a vér áramlására is kihat.

A mellkanyitó gyakorlatokkal ezek a tünetek kiválóan orvosolhatók.

A légzés

Fontos a légzés kontrollálása a mellkasnyitó gyakorlatok elvégzése előtt. Ilyenkor tudatosan megtöltjük a tüdőt levegővel, pár másodpercig bent tartjuk, majd kilégzés után kint tartjuk pár másodpercig, lágyítjuk a mellkas terét. Ez a légzés növeli a vér oxigénszintjét, kihat az idegrendszerre is, nyugtatja az elmét.


A légzés mindig legyen kellemes, ne erőltessük meg magunkat. Saját kapacitásunk a gyakorlással bővül. A helyes légzés előnyösen hat a testünk fizikai folyamataira és segít harmóniába kerülni önmagunkkal. A légző gyakorlatok által megtelik testünk életerővel, energiával. Nagyszerű előkészítői a gyakorlásnak, viszont önmagunkban is jótékony hatással bírnak egy-egy stresszes helyzet oldásában vagy olyan helyzetben, amikor nehézkes az ellazulás.

Bővebben a jógalégzésről egy korábbi blogunkban, itt olvashattok.

Mellkasnyitó gyakorlatok

Az előzőekben felsorolt tartáshibák orvoslására kifejezetten előnyösek az úgynevezett mellkasnyitó gyakorlatok, melyek során nyújtjuk a mellkas izmait, a meggyengült hátizmokat erősítjük, ezáltal a lapockákat közelítjük egymáshoz, a vállöv helyzete is rendeződik, vagyis visszaáll az izomegyensúly.

A gyakorlatok jótékony hatásai közé sorolható, hogy elvégzésükkel feloldjuk a mellkas feszültségeit. A mellkas nyitottsága segíti a stressz oldásában a gyakorlót, ami igen nagyban hozzájárul életminőségünk javításához és az idegrendszerünk harmonikus működéséhez.

A mellkasnyitók kifejezetten jók szomorúság, gyász, szorongás, frusztráció elengedésére. Minél inkább oldjuk, nyitjuk a felsőtest, mellkas, szegycsont körüli részt annál több vér és oxigén szabadul fel, mely segít energizálni testileg és lelkileg egyaránt.

A mellkas nyitásával szó szerint nyitottabbá, befogadóbbá válunk világunkkal szemben, mely segít a mindennapi életben való boldogulásban.

Aerial és jógakerék óráink tarkítva van számos mellkasnyitó gyakorlattal. Sokszor hallhatod: "Nyisd a mellkast" kifejezést. Az ilyen gyakorlás segít tehát harmóniába kerülni belső énünkkel. Azáltal, hogy nyitjuk a mellkast kitárjuk szívünket, érzelmekkel kapcsolatos blokkokat oldunk, amik esetenként heves érzelmi reakciókat válthatnak ki (pl.: sírás, nevetés). Ebben a helyzetben teljesen természetesek az ilyenfajta megnyilvánulások, nem szabad megijednünk az érzelmek felszínre kerülésétől, ne féljünk ezeket kiadni magunkból.

507 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page