top of page

A csakrák és harmonizálásuk


A következő blogunkban a csakrákról olvashatsz és arról, hogyan tudod harmonizálni azokat, milyen színek, gyakorlatok, illatok, kövek, ételek hatnak pozitívan az egyes csakrákra. Kezdésnek azonban pár gondolat arról, mik is azok a csakrák.

PRÁNAJÁMA

A légzés és szabályozásának célja, hogy testünket vitalizáljuk, s hogy feltöltsük pránával (életerővel).

PRÁNA

Jelentése életerő vagy életenergia. Benne van a levegőben, a táplálékban, a Nap sugaraiban, összefüggő rendszerként az egész anyagi világot áthatja.

NÁDI

A prána a testünkben csatornákban áramlik, hasonlóan a vérkeringési rendszerhez, hálózatot alkotva. Ezeket a csatornákat nádiknak nevezzük.

Három fő nádi - Szusummá, a gerinc vonalában helyezkedik el; tőle jobbra az Ida; és balra a Pingalá található.

CSAKRÁK

Az emberi testben hét olyan pont van, ahol 21 nádi találkozik. Ezen pontokat nevezzük fő csakráknak. Ezek olyan energiatölcsérek, amelyek a környezetből pránát juttatnak a testbe és a leadásában is közreműködnek.

A csakra szó szanszkritül kereket jelent. A csakrák, mint az energiaörvények forognak körbe-körbe és testünket ellátják energiával.

A csakrák kiegyensúlyozott működése nagyon fontos az egészséges test és elme működéséhez. Ezért lényeges ezek tisztítása, energetizálása.

Minden fő csakrának saját szimbóluma van és más elem uralja, és egyesek más testi és pszichés funkciókat szabályoznak.

1. Gyökércsakra - négyszirmú lótusz

A hét fő csakrából a legalsó a gyökércsakra. A gáton, a gerinc végénél helyezkedik el, lefelé nyílik a föld felé. Ez a csakra felel a földdel való kapcsolatunkért.

Funkciója a létfenntartás. A kiegyensúlyozott gyökércsakra biztosítja az aktivitás és a passzivitás, a cselekvés és a pihenés egyensúlyát. Felelős a vitalitás, az életerő, az élni akarás egyensúlyáért, a testi szükségletek kielégítéséért és a mindennapi tevékenységekkel, a mindennapok feladataival való megbirkózásért is. Az egzisztencia felépítése, az anyagi biztonság, a családalapítás is ennek a csakrának a hatáskörébe tartozik. Önbecsülésünk és biztonságérzetünk is itt ered.

Színe a vörös, de erősítheted a föld színeivel is, mint a barna vagy khaki árnyalatai. Segít, ha ilyen színű ruhákat esetleg (piros) alsóneműt viselsz vagy ha piros és földszínekkel rajzolsz vagy festesz.

A gyökércsakrával összefüggésbe hozható szervek a talpak, lábak, gerincoszlop, fogak, köröm és csontok, vastagbél. Ha ezekkel a testrészekkel szoktak problémáid akadni az a gyökércsakra alulműködését jelentik vagy azt, hogy valami gátolja működését. Belső elválasztású mirigye a mellékvese.

A munka, amivel fenntartod magad is a gyökércsakrához tartozik. Ha munkahelyi problémáid akadnak érdemes a gyökércsakra harmonizálására odafigyelni, Fontos témája továbbá a csakrának a biztonság/bizonytalanság érzése. A fáradtság és túlpörgés váltakozásáért is ez a csakra felelős, ha tehát sokszor fáradt vagy akkor valószínűleg alulműködik ha pedig gyakran túlpörögsz akkor túlműködik a gyökércsakrád.

Nem megfelelő működésnél további testi tüneteket észlelhetsz, mint például: székrekedés, aranyér, hasmenés, bélgyulladás, veseproblémák, ízületi gyulladások, tartásproblémák, gerincmegbetegedések, lúdtalp, hideg végtagok, depresszió, stressz, alvászavarok, problémák a vérnyomással és fogbetegségek.

Sokat tehetsz azonban ezek ellen a csakra harmonizálásával, melyet nem csak színekkel, de kövekkel és illóolajokkal is.

Kövek közül a vörösek és feketék pl.: gránát, rubin, vérkő, vörös koral, vörös jáspis

Illóolajok közül: rozmaring, cédrus, boróka, szantálfa, mandarin vagy szegfűszeg hatnak jól a gyökércsakrára. Bizonyos tevékenységek, melyek a földdel kapcsolatosak is segíthetnek, pl.: kertészkedés, agyagozás és a testmozgás.

Ászanák, melyek segítik a gyökércsakra működését: az összes álló ászana, tadászana (alapállás), egyensúlyozó ászanák, napüdvözlet, földüdvözlet, törökülésben törzskörzések.

Ételek, melyek a gyökércsakrát táplálják: répa, burgonya, paszternák, retek, cékla, hagymák, torma, proteinben gazdag ételek, tojás, hús, tofu, bab, szójatermékek.

2. Szexcsakra - szakrális csakra

A nemi szervek környékén, a medence alsó részén, a köldök alatt két ujjal helyezkedik el ez a csakra.

Ez a csakra képviseli a szexualitást, kreativitást, önbecsülést, örömöket és frusztrációkat. A szexuális és az alkotó energiák, a kreativitás központja. Az emberekkel való viszonyunkat és a másik nemmel való kapcsolatunkat nagymértékben meghatározza ennek a csakrának a működése. Ez a csakra összeköt minket az érzelmeinkkel és az érzékiségünkkel. Idetartoznak az élvezet, étvágy, az összhang, a szépség, erotika, függőség és függetlenség érzései.

Ennek a csakrának a színe a narancssárga. Ilyen színű alsónemű vagy ruházat, ágynemű segít kiegyensúlyozni a szexcsakra működését.

A narancssárga szín általános frissítőként működik, segít elűzni a depressziót, erősíti az immunrendszert, élénkít és megújult energiákat sugároz, örömöt hoz az érzéki élvezetekbe.

A csakra kiegyensúlyozatlanságát mutatják a következő rendellenességek: evészavarok, drog- vagy alkoholfüggőség, depresszió, szexuális problémák (pl.: impotencia, frigiditás).

Belső elválasztású mirigyek közül a petefészek, herék valamint a szexuális hormonok termelése (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) kapcsolódnak ehhez a csakrához. Ide tartozik még a folyadékháztartás szabályozása is.

A szexcsakra alulműködését jelzi, ha valaki túl gátlásos, bátortalan, visszahúzódó. Ha viszont túlműködik ez a csakra akkor az ember túl harsány, sokat beszél a szexről, követi saját nemének sztereotípiáit öltözködésben, viselkedésben. A szexcsakra hatással van a megjelenésre, fizikai felépítésünkre, mivel a nemi hormonok termelődéséért felelős, így a hajra is. A hajproblémák hátterében gyakran ennek a csakrának zavarai állnak. Ide tartoznak a nemiszervekkel kapcsolatos problémák is, mint a méh és mellproblémák, menstruációs zavarok, petefészek ciszták, impotencia, vizeletproblémák, de még a hízás is.

A kövek közül a borostyán és a karneol hatnak a szexcsakrára, illóolajai a szantálfa, ylang-ylang és a kardamom és méhfű.

Ételek, melyek táplálják a 2. csakrát: édes és trópusi gyümölcsök pl.: dinnye, mangó, maracuja, narancs, eper, kókusz. Csonthéjasok: mandula, dió, napraforgómag. Fűszerek közül a fahéj, vanília, szezámmag, köménymag és édes paprika.

Ászanák, melyek segítenek a csakra harmonizálásában: csípőnyitó gyakorlatok, terpeszülés összes variációja, pillangóülés, az összes harcos, kiterült béka, csípő ringatások, körzések és nyolcasok. Vannak olyan ászanák, amik egyszerre nyitják a szívcsakrát és a szexcsakrát: egylábú galamb, gyertya vagy tarkóállás.

3. Köldökcsakra - Napfonat-csakra

Ez a csakra a köldök környékén helyezkedik el, önmagunkhoz való viszonyunkért felelős. Az önbizalom, önkontroll, az optimizmusunk és az akaraterőnk, ösztöneink forrása is ebből a csakrából ered. Ide tartoznak a szenvedély, a harag és az élmények és érzések feldolgozása. Ez a csakra befolyásolja az emberi kapcsolatainkat és a társadalmi elvárásoknak való megfelelést is irányítja.

Ezen a csakrán keresztül jut el hozzánk a Nap energiája és éltető erőt ad. Eleme a tűz, színe a sárga és aranysárga. Ez a szín jó hatással van idegrendszerünkre és emésztőszerveinkre egyaránt. Pozitívan befolyásolja a hangulatunkat, optimizmus irányába vezet. A tiszta sárga szín a napsugár fényére emlékeztet, aktiválja a 3. csakrát. Nyugtatólag hat lelki bajok, zavarok esetén, segít leküzdeni a belső fáradtságot.

A köldökcsakra felelős az emésztésért testi és lelki síkon. Ehhez a csakrához tartoznak a gyomor, máj, epehólyag és rekeszizom, a látás is. Amit a látás során észlelsz, azt meg is kell emészteni.

A csakra kiegyensúlyozatlanságára utal: az emésztési problémák, cukorbetegség, gyomorégés, epebajok, hasi hízás, de a koncentrációs problémák, döntésképtelenség is erre utal. A csakra túlműködését jelzi a túlzott egoizmus, a másokon való átgázolás, uralkodási vágy. Alulműködését mutatja, ha valaki félénk, visszahúzódó, nem képes nemet mondani, vállalja a mártír szerepet és hagyja magát kihasználni. Ez azért lehet, mert az illető fél a saját erejétől és attól, ha kimutatja agresszióját, akkor elveszti mások szeretetét és inkább visszafogja magát, nem engedi szabadjára belső harcosát. Merjünk mérgesnek lenni, haragudni, de közben végig maradj tudatos, adjunk teret magunkban indulatainknak.

Ételek, melyek táplálják a 3. csakrát: gabonafélék, műzli, rizs, lenmag, napraforgómag, tejtermékek, gyömbér, menta, kamilla, kurkuma, citromfű, kömény és édeskömény.

lllóolaja: bergamott és levendula és rozmring.

Persze lehet jógázni is. Érdemes sok légzőgyakorlatot végezni, mert a köldökcsakra eleme a tűz, így a fokozott oxigénellátás serkenti ezt a tüzet. A hasi légzés is átmozgatja a rekeszizmot és serkenti a vérkeringést a hasüregben ezáltal serkenti az emésztést. Ászanák közül a háromszögtartás, oldalra hajlással és csavarással járó ászanák, harcos pózok.

Drágakövei: borostyánkő, tigrisszem, arany, topáz.

4. Szívcsakra

A mellkas közepén helyezkedik el, a szív magasságában. Színe a zöld. Ez a szín a gyógyítás, harmónia és együttérzés színe. Harmóniát sugall, szeretettel és békességgel tölt el ez a szín. Ajánlott az idegrendszer harmonizálására, csökkenti a fáradtságot.

A szívcsakra irányítja a szeretetet (adása és fogadása), együttérzést, önmagunk elfogadását, reményt, inspirációt. Ide tartoznak a nyitottság, megnyílás mások felé, együttérzés, megbocsátás témái is.

A szívcsakra a csakrarendszer központja, itt találkozik a 3 alsó fizikai - érzelmi központ a 3 felső szellemi - spirituális központtal, így alakult tehát a hatszög a szívcsakra szimbólumává. Ez a csakra hat a harmadikszem csakrára, ahogy fejlődés indul meg a szívcsakrában úgy fejlődik a harmadikszem csakránk is. Ha a szívcsakra nyitott elérhetjük, hogy a többi csakránk is nyitva maradjon. Ha sikerül megnyitni ezt a csakránkat az emberekben egyre több pozitív tulajdonságot fogunk felfedezni, majd egy idő után csak a pozitív kisugárzásokat engedjük közel magunkhoz.

A szívcsakra zavaraira utaló betegségek természetesen a szív, vérkeringés és tüdőbajok, de a bőrproblémák is és az immunrendszer betegségei.

Alulműködése azt eredményezi, hogy sebezhetővé válunk, függni kezdünk másoktól. Ha zárt ez a csakra akkor közöny, érdektelenség uralkodik az emberen.

A szeretet érzése az, ami szabaddá tesz, megszabadít a félelemtől, a feszültségtől. Sok spirituális tanítás hangsúlyozza szeretet fontosságát, mint a boldogság kulcsa. A megbocsátást, az elfogadást és a szeretetet saját magaddal szemben is gyakorolni kell, különben nem fogsz tudni másoknak megnyílni és másokat szeretni.

A csakránk harmonizálásáért sétáljunk sokat kint a természetben. Az érintetlen természet és a növények, virágok látványa gyógyítja és élénkíti a szívcsakra működését.

Ételek, melyek serkentik a szívcsakra működését: zöld leveles növények, spenót, káposzta, tök, brokkoli, zeller, zöldteák, herbateák, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, petrezselyem.

Drágakövei: smaragd és jáde, rózsakvarc, turmalin.

Aromaterápiás olajak: rózsaolaj, eukaliptusz, teafa, mentol, cédrus.

Ászanák, melyek pozitívan hatnak a szívcsakra működésére: kobra, felfelé néző kutya,bölcső, híd, teve. Hasznosak lehetnek a légzőgyakorlatok (zöld szín légzés) és relaxációs gyakorlatok is.

5. Torokcsakra

A torokcsakra helye természetesen a torok, ahol a fej és a nyak találkozik. Ez a csakra a kommunikációért felelős, ahhoz, hogy őszintén fejezd ki magad, ki tudd fejezni szükségleteid, érzelmeidnek és gondolataidnak hangot adj. Ehhez a csakrához tartozik a beszéd és a hallgatás is és ezek egyensúlya. A csakra működése határozza meg, hogy az illető sokat beszél vagy keveset és azt hogyan teszi, fecseg vagy tartalma van mondandójának. A torokcsakra a légzésért is felelős, a tüdő ugyan a szívcsakrához tartozik, ám a torokcsakra szabályozza a légzés ritmusát.

Ha jól működik ez a csakránk akkor tökéletesen ki tudjuk fejezni magunkat, azt, ami bennünk van őszintén, félelem nélkül.

Ennek a csakrának a színe kék, szimbóluma a kör. Ez a szín a béke és a nyugalom érzését kelti, oldja a stresszt. A világos, tiszta kék megnyitja lelkünket a spiritualitás felé. A világoskék hűtő hatású, a sötétkék altató, fájdalomcsillapító, kiválóan alkalmazható idegrendszeri panaszokra.

Ehhez a csakrához tartoznak az új gondolatok megjelenése és, amikor elengedjük a régit ezzel teret adva az újnak. A csakra diszharmonikus működése eredményezheti a zavaros vagy durva beszédet és azt, amikor túlzott racionalizmus dolgozik bennünk, ezzel megtagadjuk érzéseinket és a bölcsek szavait. A csakra kiegyensúlyozatlan működésére utal továbbá, ha valakinek nehézségei vannak az önkifejezéssel, de még a gyenge tanulási képességek, hazudozás, félelem és kételkedés, bizonytalanság is ide tartoznak. Csökkentett működésre utaló cselekvés, ha valaki az életnek csak a felszínes dolgairól beszél.

Testi tünetek: rekedtség, torokfájás, köhögés, nyakfájdalmak és pajzsmirigyproblémák. A torok gyulladásos megbetegedései elfojtott agresszióra utalnak. Füllel és egyensúllyal kapcsolatos problémákról is itt kell említést tennünk, ezek gyakran arra utalnak, hogy nem hallgatunk a saját belső hangunkra, sem másokra.

A csakra tisztítása: a felhők és égbolt színének élvezése vagy az égbolt visszatükröződésének látványa a víz tükrében ellazult állapotban kifejezetten jótékonyan hat a torokcsakrára.

Drágakövei: akvamarin, türkiz, kalcedon, opál, zafír.

Ászanák: a légzőgyakorlatok kifejezetten jótékonyan hatnak, kék szín légzés, éneklés és mantrázás.

6. Homlokcsakra - Harmadik szem

A hatodik fő csakra, más néven homlokcsakra. A homlok közepén, a szemöldökök között helyezkedik el. Ez a csakra a spiritualitásért és a bölcsességért felelős. Az álmok, belső látás és a szellemi életünknek, intellektusunk, a tisztánlátás központja. Ide tartoznak az intuíciók, megérzések is. A harmadik szem fő tanulási feladata nem más, mint a felelősség vállalása önmagadért és életfeladatunk felismerése.

Nyitott szívcsakrával együttműködve gyógyító energiákat is képesek vagyunk kibocsátani.

A csakra színe az indigókék, sötétkék vagy ibolya. Az indigókék belső nyugalmat, tisztaságot kölcsönöz a léleknek. Idegnyugtató is és kimerültségre egyaránt jól hat ez a szín. A csakrához tartozó szervek az agy, orr, arc.

A csakra nem megfelelő működése okozza az egyik népbetegséget a fejfájást, mely arra utal, hogy nem akarsz hallgatni a megérzéseidre, intuícióidra. Arra is utalhat, hogy problémáid akadtak az irányítással. A látással kapcsolatos problémák is egyértelműen a harmadikszem csakra zavart működésére vezethető vissza. Túlzott racionalitás is ide tartozik, ha megpróbál az ember mindent az értelem segítségével megmagyarázni.

A sötétkék gyümölcsök: áfonya, szőlőfélék, a mák, levendula és fekete üröm táplálják a harmadik szem csakrát.

Drágakövei: indigókék zafír, hegyikristály, ametiszt, lazúrkő.

Aromaterápia: menta, levendula, pacsuli és jázmin illatok.

Ászanák: segítenek azok a gyakorlatok, melyeknél a homlokunk a földhöz ér, pl.: babapóz verziói. Ezek a pózok alázatra tanítanak. A váltott orrlyukas légzés ajánlott a csakra harmonizálására. Meditációk közül gyakorlatilag bármelyik jótékony hatást kelt.

7. Koronacsakra

A legfelső csakránk. A fejtetőn helyezkedik el, ahol a kutacsok összenőttek. Ez a csakra felelős a felsőbb erőkkel, az Univerzummal való kapcsolatunkért. Ez a csakra teremt kapcsolatot az ember és a világegyetem között, a spirituális megvilágosodásunk csatornája. Színe a lila – a meditáció és odaadás színe -, de egyesek szerint a fehér szín, mely megnyitja lelkünk az isteni fény felé vagy a szivárvány összes színe, az arany szín segítik a koronacsakra megnyitását. Itt egyesülnek az alsóbb csakrák energiái. Ezen a csakrán keresztül kapunk isteni irányítást, célt és bölcsességet.

Amikor kezd megnyílni a koronacsakra egyre többször élhetünk át olyan pillanatokat, amikor tudatunk teljesen megnyugszik, megnyílik. Ebben a nyugalomban tudatunk tiszta létét élhetjük át. Idővel egyre több ilyen élményben lesz részünk, míg végül azon vesszük észre magunkat, hogy minden pillanatban jól érezzük magunkat. Kiderül számunkra, hogy, amit eddig valóságnak hittünk az csak illúzió és rájövünk, hogy a lényeg ennek az előbb leírt állapotnak az átélése és megtartása.

Belső elválasztású mirigye a tobozmirigy, mely úgymond a belső fénymérőnk, a belső óránk. Ez a mirigyünk a melatonin hormont termeli, mely szabályozza az alvási ritmust, növekedést, testhőmérsékletet, szaporodást, az immunrendszert, de még a hangulatunkat is.

Ha nem teljesen nyitott ez a csakránk úgy érezhetjük, hogy el vagyunk szakítva a tökéletes léttől, félelmeinktől nem tudunk szabadulni, nem kerülnek összhangba az energiák az alkotás vágyával. A csakra kiegyensúlyozatlanságát mutatja az céltalanság érzése, önazonosság hiánya, elmebetegségek, szenilitás. A pszichés problémák, személyiségzavarok is ennek a csakrának a zavart működésére utalnak.

Ászanák, melyek segítik a koronacsakra működését: a fejenállás hatékony a csakra harmonizálására,

Magas hegycsúcson átélhetjük a határtalanság érzését, ez nagymértékben segíti a koronacsakra működését.

Drágakövei: hegyikristály, ametiszt, gyémánt.

Aromaterápiája: lótusz, zsálya, boróka, fenyő.

Minden egyes jógagyakorlással hozzájárulunk annak felismeréséhez, hogy mindannyiunkban ugyanaz a fény ragyog, ugyanaz az életerő (prána) jár át midannyiunkat.

6 128 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page