top of page

Air Yoga Intervall, Diabetesz, Inzulin rezisztencia


Cukorbetegséggel kapcsolatban általánosan:
 Milyen kedvező hatásai vannak a testmozgásnak cukorbetegségben szenvedőkre? Csökkenti a vércukor szintet (hypoglikaemia veszélye). Növeli az inzulin érzékeny receptorok érzékenységét - jobban hat az inzulin. Javítja a kondíciót, életminőséget, szociális életet. Csökkenti a szív és érrendszeri szövődmények kockázatát. Optimalizálja a testsúlyt. Csökkenti a zsigeri zsírt (hasizsírt)


Milyen a jó edzés?

Az edzés mindig szakember felügyelete mellett történjen, csoportos vagy személyi edzés keretein belül
 Álatlánosságban: Körülbelül 30-90 percig tartson, melyben 15-20 perc a bemelegítés - 15 perctől-1 óráig tartó intervallum az edzés - majd 5-10 perc a levezetés és a nyújtás.

Hosszú idő alatt lassan emelhető terhelésű legyen, gyakorisága hetente 3-5 alkalom legyen, inkább többször, mint egyszer hosszan Az edzés inkább cardiopulmonalis jellegű legyen, tehát olyam mozgás, ami megemeli a pulzusunkat, de nem hosszan extrém mértékben. Pulzuskontroll egyéni pulzus zónák figyelembe vétele!

Az edzés keretében végzett erősítő edzések is kardio jellegűek, alacsony-közepes intenzitásúak legyenek, amelyeket pihenőkkel szakítsunk meg, és közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot.

Az Air Yoga intervall órával kapcsolatban:

Az intervallumos edzések közül, a TABATA edzést ismerhetitek meg, ez az edzés forma feladattípusonként két szakaszból áll: 20 másodpercig tartó mozgás és 10 másodperces szünet. Ezt a ciklust 8-szor ismételjük, bemelegítést követően 8-10 feladattípus ez nagyjából 40 perc, majd az óravégén stretching 10-15 perc nyújtás, mivel az air yoga hammockjait használjuk egyedüli eszközként, az óra végét egy rövid párperces meditációval zárjuk a hammockban :)
 Az óra első két gyakorlata a bemelegítés ez 2x 4 perc, majd 6-8 4 perces gyakorlat következik.
 Mi történik az edzésen? Rövid ideig magas intenzitású, többnyire saját testsúlyos gyakorlatok kedverednek az edzés során, melyek fejlesztik a stabilizációt és a mozgáskoordinációt egyaránt. Egyetlen egy eszközt hívunk segítségül, ami nem más mint az air yoga hammock. Mindenkinek itt a helye aki keresi a változatosságot, szereti a kihívásokat és nem riad vissza ha másnap kellemes izomlázban ég a teste!
 Kezdőknek miért ajánlott ez a fajta intervallumos óra? Tévhittel ellentétben, mert ezen az órán saját testsúlyos egyszerű gyakorlatokat végzünk, ha szükséges 20 mp-el tovább tud pihenni, vagy az intenzitást is tudja csökkenteni egy kezdő. Rövid ideig tartó terhelés alatt nem szökik fel a pulzus, illetve a 10mp-s pihenő idők alatt vissza nyugszik kellőképpen.
 Egy kezdő számára azért ideális, mert saját tempójában tud dolgozni az adott szakaszokban, pihenő idejét is személyre szabottan tudja váltogatni egy-egy gyakorlat között. Nagyon fontos közben: a folyadék pótlás, cukor betegek az óraintenzitásához állítsák be az inzulint illetve a táplálkozást. Cukor betegség esetén minden edzés előtt mérjen cukorszintet a beteg.

Egy hagyományos, alacsony intenzitású aerob ezdés esetében a zsír energiaként történő felhasználása csak az edzés 30. perce környékén következik be. Az intervall esetében ez jóval korábbra tehető, tehát már edzés közben is jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt tudunk elégetni energiaként. A intervall edzés emellett segít csökkentei az inzulinrezisztanciát, javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét.

A mozgásforma két dolgot eredményez: egyrészt, több kalóriát égetünk el a "sprintek" ideje alatt, mint a monoton edzések esetében, másrészt pedig mivel elég rövid ideig tartanak a sprintek, nem kell az izombontás veszélyétől tartanunk (legalábbis nem olyan mértékben, mint egy kemény kardióedzés esetében, pl. spinning, stb). sőt épp ellenkezőleg, az ilyen jellegű edzések segítenek minimálisra csökkenteni a katabolizmust is.

Hibák: !!!!!!!!!!

ötletszerű, hirtelen és rendszertelen edzés magas intenzitású edzés, túl hosszú vagy túl erős edzés éhgyomorra és teli hassal végzett edzés rosszul beállított inzulinnal/gyógyszerrel történő edzés Ellenjavallatok, amikor nem szabad edzeni: Súlyos szemszövődmények, szembevérzés Súlyos veseelégtelenség Súlyos szívelégtelenség Orvosi ellenjavallat Bármilyen más betegség, melynél a mozgás kontraindikált. Mindezek tudatában menjünk el diabetológus orvosunkhoz és kérjük ki véleményét jelenlegi állapotunkra vonatkozóan és mondjuk meg neki, hogy szeretnénk valamilyen mozgásformát választani. Ha nincs semmilyen ellenvetése, bátran válasszunk kedvünk szerint, és készüljünk fel életmódunk megváltoztatására. A cukorbetegek számára ajánlott mozgásformák életkoronként változnak kicsit, de edzettségi állapotunknak megfelelően szinte bármit választhatunk, például: úszás, gyaloglás, kocogás, aerobik, kondicionáló torna, módjával izomerősítő torna, illetve a gyógytorna.

80 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page