top of page

Air Yoga Intervall - Tabata

Fejleszd az állóképességed a levegőben! 
Egy pörgös intervall edzés, ahol az állóképesség fejlesztés és a zsírégetés kerül a középpontba.
Saját testsúlyos edzés, melyben a hammock segítségével hajtjuk végre a rövid szakaszokból álló feladatokat. Kalória igényes óra, elégethető kalória: 600-1000 kchal.
Előképzettséget nem igényel, kortól nemtől függetlenül bárkit várunk!

 

 

Az intervallumos edzések közül, a TABATA edzést ismerhetitek meg ( bővebben a TABATA-ról),ez az edzés forma feladattípusonként két szakaszból áll: 20 másodpercig tartó mozgás és 10 másodperces szünet. Ezt a ciklust 8-szor ismételjük, bemelegítést követően 8-10 feladattípus, majd az óravégén stretching, mivel az air yoga hammockjait használjuk egyedüli eszközként, az óra végét egy rövid párperces meditációval zárjuk a hammockban :)
 

Hatékony zsírégető?
Az egyik leghatékonyabb aerob edzésforma a zsírégetésre az intervallum edzés. Órákkal az edzés után is még pörgeti az anyagcserét, tehát a zsírégető hatás jóval az edzés után is kitart, egyszerűen fogalmazva.

 

Egy kutatás szerint az Intervallumos edzés megnöveli a szervezet nyugalmi anyagcsere sebességét. Ez annak köszönhető, hogy a testünk edzés utáni oxigénfogyasztása megnő - a HIIT edzés esetében oly mértékben, hogy az edzést követő 24 órán keresztül pörög az anyagcsere!

 

Emellett a maximális oxigénfogyasztás mértékét is jelentősen, jóval nagyobb mértékben növeli meg, mint az alacsony intenzitású, monoton aerob edzések. Egy hagyományos, alacsony intenzitású aerob ezdés esetében a zsír energiaként történő felhasználása csak az edzés 30. perce környékén következik be. Az intervall esetében ez jóval korábbra tehető, tehát már edzés közben is jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt tudunk elégetni energiaként. A intervall edzés emellett segít csökkentei az inzulinrezisztanciát, javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét.

 

Veszítek izmot ilyen magas intenzitásnál?
a válasz NEM!ugyanis az intervall esetében az edzés jellegéből adódóan a gyors összehúzódású izomrostok is dolgoznak az edzés során, azonban csak rövid ideig -ezeket az izomrostokat használjuk súlyzós edzés során is.

 

A mozgásforma két dolgot eredményez: egyrészt, több kalóriát égetünk el a "sprintek" ideje alatt, mint a monoton edzések esetében, másrészt pedig mivel elég rövid ideig tartanak a sprintek, nem kell az izombontás veszélyétől tartanunk (legalábbis nem olyan mértékben, mint egy kemény kardióedzés esetében, pl. spinning, stb). sőt épp ellenkezőleg, az ilyen jellegű edzések segítenek minimálisra csökkenteni a katabolizmust is.

Mi történik az edzésen?Magas intenzitású, többnyire saját testsúlyos gyakorlatok kedverednek az edzés során, melyek fejlesztik a stabilizációt és a mozgáskoordinációt egyaránt. Egyetlen egy eszközt hívunk segítségül, ami nem más mint az air yoga hammock.
Mindenkinek itt a helye aki keresi a változatosságot, szereti a kihívásokat és nem riad vissza ha másnap kellemes izomlázban ég a teste!

öltözet:
megfelelő edző ruházat, javasolt 3/4-es vagy hossszunadrág, 
törölköző, víz

bottom of page