Inverz pózok pozitív élettani hatásai

2018/01/07

Az Air Yogában nagy mértékben szerepet kapnak az úgynevezett fordított pózok, ászanák, mely más jóga típusok esetében csak haladószinten lévők tudják végrehajtani. 
Egyszerre fejleszti mentális és fizikai képességeinket.

 

 

​A különböző jóga szakkönyvek kivétel nélkül hangsúlyozzák a fordított pózok pozitív élettani hatásait. A fejenállást az ászanák királyának, míg a gyertyát a királynőjének tartják. Egyszerre fejleszti mentális és fizikai képességeinket.

A hammocknak vagyis a test felfüggesztésnek köszönhetően csökken a vázizomzatra, csontokra, ízületekre ható terhelés.


Távolítja a csigolyákat, nyújtja a gerincet, hasonlóképpen mint a denevérpad.
Terhelés mentesen végezhetünk izommunkát egy-egy test-rész esetében, különösképpen fontos, hogy gerinc problémával rendelkező vendégek is kipróbálhatják, mivel a tehermentesítés és a felfüggesztés nyújtotta biztonság megfelelő stabilitást ad.

 

 

 

Fordított pózok élettani hatásai:

Valamennyi inverz helyzetre igaz, hogy gyakorlásukkor megváltozik az egész test vérellátása, módosul a keringés. Főként e tényezőnek tulajdonítják vitalizáló hatásukat.

 

 • A megfordítás tehermentesíti a szívet is, valamint a fejbe áramló vér is jótékony hatást kelt.
   

 • A gravitáció hatására több oxigént és vért juttat a fejbe, és javítja az agyfunkciót, koncentrációt, memóriát és a feldolgozóképességet.
   

 • Erősíti az immunrendszert és megelőzi a betegségeket: Az egészség megőrzésében kulcsszerepe van a nyirokrendszernek. Amint a nyirok végigáramlik a testünkben, összeszedi a méreganyagokat és a baktériumokat, amelyek a nyirokcsomókban semmisítődnek meg. Mivel a nyirok az izomfeszítésnek és a gravitációnak köszönhetően mozog, a fordított pózok megkönnyítik a nyirok áramlását a légzőrendszer felé, melyen keresztül sok kórokozó hatol be a testünkbe.
   

 • Szó szerint új nézőpontot ad: Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverziók megtanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.
   

 • Oldja a stresszt, segít leküzdeni félelmeinket, növeli az önbizalmat!
   

"Az inverzió szórakoztató: A fordított pózok kapcsolatba hoznak a belső gyermekünkkel és emlékeztetnek arra, hogy bár a jóga sok