Schroth terápia

Katharina Schroth által kifejlesztett komplex terápiát gerincferdülés, Scheuermann kór esetében használjuk. Előzetes állapotfelmérés alapján felmerülő módszer. A terápia gerincferdülés alapján az aszimmetrikus tartás miatt aszimmetrikus korrekciós elveket használ. Az oldalirányú eltéréseken kívül a törzs hosszcsökkenésével, csigolyák rotációjával/torziójával jár. Ezek alapján 3 dimenziós terápiára van szükség, ami magába foglalja a következőeket: elongáció a hosszcsökkenés miatt, 3 dimenziós légzés a csigolyák rotációja miatt és az aktív feszítések az asszimetrikusan beállított kiindulóhelyzetben az izomtónus normalizálásra. Scheuermann kór esetében is a gerinc fiziológiás görbületeinek kialakítása a cél. A csontosodás befejezte előtt maradandó változásokat tudunk létrehozni a vázrendszeren, ezért fontos a korai diagnózis és szakemberrel történő terápia. Ebben téves szemlélet, hogy elég a gyógyúszás a hagyományos hátizom erősítés, mivel ezek szimmetrikus mozgások, csak rögzítik a meglévő görbületeket. Kérd Schroth terapeuta segítségét a megfelelő kezelés érdekében! A csontosodás befejeztével a csontos rendszerre már nem tudunk hatni, de az izomtónus normalizálása miatt felnőttkorban is hatásos lehet prevenció, vagy már meglévő nyak-, hát-, derékfájás esetében. Terápiás esetben a megtanult feladatokat ajánlott naponta végezni, minimum 3 hónapig, de csontosodás előtt megkezdett terápia esetén a csontosodás befejeztéig. 

Ez a módszer eszközigényes, fogunk használni az aszimmetrikus helyzetek alátámasztásaként rizszsákokat, a feladatokhoz fitballt, softballt, gumiszalagot, bordásfalat, sámlit, és ami kiegészítő eszköz az aerial stúdió adottságaiból adódóan a hammock használata. 

 

Mit hozz magaddal?

  • Póló a torna során nem ajánlott, lányoknak/hölgyeknek olyan melltartó/sportmelltartó/fürdőruha javasolt, ami nem takarja a háti gerincet, lapockákat. Kényelmes nadrág ajánlott. 

  • Orvosi anamnézishez fontosnak ítélt dokumentumokat (esetleges orvosi diagnózis, képalkotó felvétel eredménye, legfontosabb az álló helyzetben készült röntgenfelvétel CD/DVD formátumban, a leírás nem elég!)