top of page

Aerial Yoga Kismamáknak Buják Tündivel


Újra indulnak az Aerial Kismama Yoga órák Buják Tündivel, Tündi bemutatkozóját a bejegyzés végén olvashatjátok. Az Aerial kismama jóga tulajdonképpen egy flow óra, azaz egyfajta áramlás, minden mozdulata lágy, hullámzó. Minden jógagyakorlat megfelelően módosítva van, hogy nagy pocakkal is kényelmesen, biztonságosan lehessen végezni. A törzserősítő gyakorlatok leszámítva kevés pózt tartunk ki statikusan, előtérbe kerülnek a könnyed flow mozgások, hogy a kismama semmiképp se terhelje túl magát, és a lepényi keringés folyamatos maradhasson.

A légzőgyakorlatok segítik a helyes légzés kialakulását, mely nemcsak az anya, hanem a baba számára is elengedhetetlen. Ezenkívül olyan speciális légzéseket tanul meg a kismama, melyeket a vajúdás-szülés alkalmával hatékonyan tud majd alkalmazni.

Kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére, mely terület fokozott igénybevételnek van kitéve a várandósság alatt. A belső szerveken túl a baba súlyát is tartják ezek az izmok ebben az időszakban. Ezért erősítjük a gát tájékot minden órán megfelelő légzés mellett, speciális módon. Az edzett, erős gátizomzat a vajúdás alatt jobban tágul, a szülést követően pedig gyorsabban regenerálódik, és a gátmetszés is elkerülhetővé válik.

AZ ÓRA FELÉPÍTÉSE, MENETE: A hammockot térd magasságban használjuk, kiegészítőként hazsnélunk jógatéglát, párnát vagy jógakereket Az órát egy légzőgyakorlat segítségével ráhangolódással kezdjük (ahol a kismama a babára is figyel) bemelegítés követi, majd teljes testet átmozgató erősítő és lazító ászanák következnek, melyeket szintén légző és pihenő gyakorlatokkal oldunk. Az óra középső szakaszában gátizomtornát végzünk. Ezt követően a hammockban fekve relaxációval zárjuk.

Az óra végi relaxáció hintázó mozgás segítségével segíti a kikapcsolódást és elmélyülést. Ebben az alvás nélküli pihenésben a kismama amellett, hogy testét, elméjét tudatosan ellazítja, kapcsolatba lép babájával mentális síkon. Az áldott állapot különösen nyitottá teszi a nőket a relaxáció és a meditáció gyakorlatára, hiszen ebben a kilenc hónapban befelé – önmaguk és a baba felé fordulnak ösztönösen.


MIKORTÓL LEHET VÉGEZNI A KISMAMA JÓGÁT?

A kismama jóga foglalkozásokra minden 12. hetet betöltött kismamát várunk, ha nincs eltiltva orvosa által a mozgástól, akkor is, ha előtte semmilyen mozgásformát nem végzett. A gyakorlást a 40. hétig (szülésig) bátran lehet folytatni.

MILYEN HATÁSAI VANNAK? Fizikai hatások: Kellemesen átmozgatja, nyújtja a testrészeket, ellazítja, megnyitja a csípőt (ami a szüléshez elengedhetetlen)energetizálja az egész testet. Fokozza a vérkeringést, beindulnak tőle az energiaáramok, kiegyensúlyozza a vérnyomást, javítja a kondíciót, ezáltal jobb lesz a közérzet elmúlnak a várandóssággal sokszor együttjáró panaszok: pl. hát- és derékfájás, nehézlégzés, vizesedés, ízületi fájdalmak, görcsök A pozitív fizikai változásokon túl a jóga megtanítja a kismamát figyelni teste rezdüléseit, az úgynevezett érzeteket, így tudatosabban éli át egész valóját, és ez a tudás a szülésnél is segíti majd. A relaxáció, a hintázás és a többi lazító technika jótékonyan hatnak a lélekre. Nem csak a fizikai tesünk vállik rugalmassabbá. Az inverz gyakorlatok feloldják az esetleges félelmeket, érzelmi blokkokat. A várandós nők így könnyebben áthaladnak a testi-lelki változásokon, amit új állapotukban élnek meg. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy aki a várandósság alatt rendszeresen jógázik, könnyen, gyorsan, legtöbbször természetes úton szül, életrevaló élményként átélve babája érkezését. Azok a babák, akik pedig már a pocakban jógáztak, kutatások által bizonyítottan intelligensebbek, mozgásuk gyorsabban fejlődik az átlagosnál, és nincsenek tanulási nehézségeik. Idegrendszerük már édasanyjuk hasában gyorsabban, jobban fejlődik, mert az anya által átélt összes mentális és idegrendszert-harmonizáló gyakorlat pozitívan hat a magzatra is.


IDŐPONT: Kedd 17:30 csoportos óra Bajcsy Zs út 31. illetve egyéni foglalkozások keretein belül is szeretettel várunk!

Buják Tünde vagyok 2020. óta Aerial Yoga oktató. A jóga mellett logopédusént is dolgozom. A sport az életem része, a jóga mellett többek között a snowboard, snorkeling és a ping-pong is. 2016-ban ismerkedtem meg az aerial yogával, ami annyira megtetszett hogy a mindennapjaim szerves részévé vált. Sosem éreztem magam olyan jól sportolás közben, mint ezeken az órákon és az órák végén a hammockban relaxálva. Mintha egy másik dimenzióba kerülnél minden egyes alkalommal. Feltölt energiával, erővel, magabiztossággal, boldogsággal, fejleszti az elmédet és a testedet egyaránt. Egyre ügyesebb, fittebb, egészségesebb leszel, javul a problámamegoldó képességed, segít más szögből szemlélni a világot, jobban megismerni önmagadat. Az aerial yoga által a rajtunk keresztül és körülöttünk áramló pozitív energiák jótékony hatásait évek óta tapasztalom és szeretném őket minél több emberhez eljuttatni. Mivel jelenleg éppen kismama vagyok, ezért egyelőre a kismama air yoga órákra, aerial interwall és kezdő air yoga órákra, valamint személyi edzésekre várok sok szeretettel és vidámsággal mindenkit. Alig várom, hogy találkozzunk! Tündi

380 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page