top of page

Mozgásterápia László Elvira Gyógytornásszal


Állapotfelmérés

A gyógytorna kezelések első lépése az egyéni mozgásszervi állapotfelmérés. Minden alkalommal a páciens kikérdezésével kezdődik, feltárva a mindennapi tevékenységek, hobbi-, sporttevékenységek mozgásszervi állapotra gyakorolt hatását, meglévő probléma esetén orvosi anamnézist, orvosi diagnózist. Az állapotfelmérés során a funkcionális diagnózis felállítása, diszfunkciók feltérképezése a cél. A kikérdezés után testtartás elemzésével folytatjuk, manuális vizsgálattal kiegészítve, ahol a csontos struktúrák, lágyrészek szimmetriáit figyeljük, majd az ízületek aktív és passzív mozgásterjedelmének vizsgálata, izomerők, speciális tesztek –izom/ideg nyújthatósági tesztek, differenciál-diagnosztikai gyorstesztek a diszfunkciót okozó struktúra megtalálására, funkcionális tesztek, testtömeg összetétel analízis. Az esetleges probléma feltérképezése után rövid- és hosszútávú kezelési tervet állítunk fel, aminek fontos része, hogy az egyén megfogalmazza a saját céljait. A komlex fizioterápiás vizsgálat alapján megállapítjuk, hogy milyen módszerek szükségesek a diszfunkció javítására, megszűntetésére (ezekről további információk a szolgáltatások között találhatóak). A mozgásszervi probléma összetettségétől függően az állapotfelmérés végén, már sor kerülhet gyógytorna feladatokra, ergonómiai, életmódbeli tanácsadásra.

Mit hozz magaddal?

  • Kényelmes, mozgást nem korlátozó ruhát. (Az állapotfelmérés fehérneműben kezdődik, problémától adódóan kényelmes öltözetben folytatva)

  • Orvosi anamnézishez fontosnak ítélt dokumentumokat (esetleges orvosi diagnózis, képalkotó felvétel eredményét)

Testtartás elemzés

A gyógytorna kezelések alapja és az állapotfelmérés fontos része a testtartás elemzés. Különálló vizsgálatként azon pácienseknek ajánlott a testtartás elemzés, akiknek tartásbeli problémáik vannak, gerinc esetében például; hanyag tartás, Scheuermann kór, gerincferdülés, mellkas, medence asszimetriák, egyéb ízületek esetében; fiziológiás súlyvonaltól való tengelyeltérések, hosszanti/ haránt talpboltozat süllyedés, csípő-térd boka vonalában való eltérés, stb. Ha mozgásterjedelemre ható eltéréseket találunk, természetesen folytathatjuk az állapotfelmérésben olvasható vizsgálatokkal. Az elemzés során részletes képet kap a páciens a testtartásáról, és az arra ható lágyrészek állapotáról. A vizsgálat itt is kikérdezéssel kezdődik, majd fontos része a megtekintés, ami elölről, hátulról, mindkét oldalról történik és követi az csontos struktúrák és a lágyrész behúzódások orientációs pontjait. A megtekintés alapján felállítjuk a részletesebben vizsgálandó területeket, ahol manuális vizsgálatokkal, izom nyújthatósági és izomerőtesztekkel, szöveti eltolási tesztekkel térképezzük fel a diszfunkciókat. A vizsgálat végére kialakul egy fizioterápiás diagnózis, ez alapján állítjuk fel a kezelési tervet, a páciens tájékoztatást kap a választandó kezelési módszerről. A testtartás elemzés végén a probléma összetettségétől függően már sor kerülhet gyógytorna feladatokra, ergonómiai, életmódbeli tanácsadásra.

Mit hozz magaddal?

  • Kényelmes, mozgást nem korlátozó ruhát. (Az állapotfelmérés fehérneműben kezdődik, problémától adódóan kényelmes öltözetben folytatva)

  • Orvosi anamnézishez fontosnak ítélt dokumentumokat (esetleges orvosi diagnózis, képalkotó felvétel eredményét)

Schroth terápia

Katharina Schroth által kifejlesztett komplex terápiát gerincferdülés, Scheuermann kór esetében használjuk. Előzetes állapotfelmérés alapján felmerülő módszer. A terápia gerincferdülés alapján az aszimmetrikus tartás miatt aszimmetrikus korrekciós elveket használ. Az oldalirányú eltéréseken kívül a törzs hosszcsökkenésével, csigolyák rotációjával/torziójával jár. Ezek alapján 3 dimenziós terápiára van szükség, ami magába foglalja a következőeket: elongáció a hosszcsökkenés miatt, 3 dimenziós légzés a csigolyák rotációja miatt és az aktív feszítések az asszimetrikusan beállított kiindulóhelyzetben az izomtónus normalizálásra. Scheuermann kór esetében is a gerinc fiziológiás görbületeinek kialakítása a cél. A csontosodás befejezte előtt maradandó változásokat tudunk létrehozni a vázrendszeren, ezért fontos a korai diagnózis és szakemberrel történő terápia. Ebben téves szemlélet, hogy elég a gyógyúszás a hagyományos hátizom erősítés, mivel ezek szimmetrikus mozgások, csak rögzítik a meglévő görbületeket. Kérd Schroth terapeuta segítségét a megfelelő kezelés érdekében! A csontosodás befejeztével a csontos rendszerre már nem tudunk hatni, de az izomtónus normalizálása miatt felnőttkorban is hatásos lehet prevenció, vagy már meglévő nyak-, hát-, derékfájás esetében. Terápiás esetben a megtanult feladatokat ajánlott naponta végezni, minimum 3 hónapig, de csontosodás előtt megkezdett terápia esetén a csontosodás befejeztéig.

Ez a módszer eszközigényes, fogunk használni az aszimmetrikus helyzetek alátámasztásaként rizszsákokat, a feladatokhoz fitballt, softballt, gumiszalagot, bordásfalat, sámlit, és ami kiegészítő eszköz az aerial stúdió adottságaiból adódóan a hammock használata.

Mit hozz magaddal?

  • Póló a torna során nem ajánlott, lányoknak/hölgyeknek olyan melltartó/sportmelltartó/fürdőruha javasolt, ami nem takarja a háti gerincet, lapockákat. Kényelmes nadrág ajánlott.

  • Orvosi anamnézishez fontosnak ítélt dokumentumokat (esetleges orvosi diagnózis, képalkotó felvétel eredménye, legfontosabb az álló helyzetben készült röntgenfelvétel CD/DVD formátumban, a leírás nem elég!)

McKenzie terápia- lumbális gerinc:

Derékfájás esetén alkalmazott terápia, ami az állapotfelmérés alapján választandó. A derékfájás lehet lokális (lumbágó) vagy kisugárzó fájdalommal járó (isiász). A lumbális/ágyéki gerinc minden fiziológiás irányú mozgására szükség van egy jól működő gerinchez. Ha mechanikai eltérést tapasztalunk, csökkent előrehajlást/ hátrahajlást/oldalirányú mozgásokat, lehet az egyszerű derékfájás vagy ideggyökre ható porckorongsérv mechanikai terápiára van szükség. Speciális állapotfelmérés után a terapeuta megmutatja a preferált mozgásirányt, ezt a páciensnek naponta többször kell elvégeznie. Téves fogalmazás a McKenzie torna, ugyanis itt egyfajta mozgásirányt forszíozunk, helyreállítva a mechanikai egyensúlyt, nem tornagyakorlatok sorát. A mozgások helyreállítása után jöhet az izomerősítés. Az aerial stúdió adottságaiból adódóan használhatunk eszközöket is, pédául hammockot, jógekereket. A terápia célja, a fájdalomcsillapítás, kisugárzó fájdalom, zsibbadás csökkentése/ centralizáció, hogy a páciens visszatérjen a munkavégzéshez, sport tevékenységhez.

Mit hozz magaddal?

  • Kényelmes, mozgást nem korlátozó ruhát

  • Orvosi anamnézishez fontosnak ítélt dokumentumokat (esetleges orvosi diagnózis, képalkotó felvétel eredményét)

Gerinctorna, törzsstabilizáció

Hátfájás, derékfájás esetében fontos a gerinc mobilizálása és stabilizálása. A torna során a páciens elsajátítja az aktív lumbális stabilizációt, ami a törzsizomfűzőként működő izmokat; mély hasizomot, kis gerinc mellett futó stabilizáló izmokat aktiválja. A vázizom- rendszer részei aktív és passzív struktúrák. A passzív struktúrák gerinc esetében a csigolyák, kisízületi tok, szalag, aktív része az izom. Ha a passzív komponens gyengébb az aktív struktúra segíti a tehermentesítést. A terápia során erősítjük a tartó/mélyizmokat utána a mozgató/felületesebb, nagyobb izmokat és nyújtások is szerepelnek, a harmonikus gerincmozgások erős és rugalmas core izmok érdekében. Az aerial stúdió adottságaiból adódóan színesítjük a gyakorlatokat eszközökkel; hammock, trapéz, jógakerék, SMR henger stb. áll rendelkezésre.

Mit hozz magaddal?

  • Kényelmes, mozgást nem korlátozó ruhát

  • Orvosi anamnézishez fontosnak ítélt dokumentumokat (esetleges orvosi diagnózis, képalkotó felvétel eredményét)

Egyéb szolgáltatások:

Kineziológiai tapasz

Lágyrész technikák

Dinamikus manuálterápia

SMR henger

Flossing

Aerial Physio


121 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page