top of page

Aerial Gerinc Jóga: Ülőmunka, Hát és derék fájdalmak, kialakuló gerincsérv


Aerial Gerinc Jóga óratípusaink kifejezetten ajánlottak ülőmunkát végzőknek, derék és hát fájdalmakkal küzdőknek, kialakuló sérv vissza szorítására.

Ma egésznap ülünk gondoljuk csak végig: Ülünk a munkahelyen, az autóban, a buszon, a tévé előtt, a reggelinél… Egy átlag ember ma több,mint a napja felét ülve tölti - egy alig mozgó statikus helyzetben. Ha pedig nem ülünk, akkor magunk előtt, többnyire előre hajolva teszünk valamit. ( pl. mosogatás, fogmosás, stb…) De mi történik a gerincel ülés közben? A csigolyák elülső része folyamatosan közelebb kerül egymáshoz. Ez természetesen egy rövid távú ülésnél – pl. egy mozi, vagy vacsora, nem gond, - gyorsan helyre áll. Viszont ha valaki folyamatosan ül és ideje nagy részét ülve tölti, akár éveken keresztül - pl: irodai munka- , akkor a porckorongjai maradandó károsodást szenvednek. Ugyan ez a helyzet ha valaki nem ülő munkát végez, akkor vagy emelget valamit, vagy maga előtt tevékenykedik - ami szintén a csigolyák első részét tolja össze vagyis a gerincet "sérvesíti". Ezért is csak félmegoldás az állóíróasztal.

Hogyan lehet ezt korrigálni? és mi az amivel csak jobban ártok?

Nem csodaszerről beszélünk, egyszerűen a hammocknak vagyis a test felfüggesztésnek köszönhetően csökken a vázizomzatra, csontokra, ízületekre ható terhelés. Ezáltal biztonságosabban, terhelés mentesen végezhetünk izommunkát egy-egy testrész esetében.

Emelett nagy mértékben szerepet kapnak az úgynevezett fordított pózok, ászanák, inverz testhelyzetek, mely nem csak nyújtja a gerinc teljes szakaszát, hanem az apró finom mozgások, kitartások meg is erősítik a gerincfeszítő izmokat, törzsizmait.

Milyen hatásai vannak az Aerial Gerinc Jóga által nyújtott fordított pózoknak?

  • A különböző jóga szakkönyvek kivétel nélkül hangsúlyozzák a fordított pózok pozitív élettani hatásait. A fejenállást az ászanák királyának, míg a gyertyát a királynőjének tartják. Valamennyi inverz helyzetre igaz, hogy gyakorlásukkor megváltozik az egész test vérellátása, módosul a keringés. Főként e tényezőnek tulajdonítják vitalizáló hatásukat. A megfordítás tehermentesíti a szívet is, valamint a fejbe áramló vér is jótékony hatást kelt.

  • Használjuk ki a gravitációt, amely így több oxigént és vért juttat a fejbe, és javítja az agyfunkciót, koncentrációt, memóriát és a feldolgozóképességet.

  • Erősíti az immunrendszert és megelőzi a betegségeket: Az egészség megőrzésében kulcsszerepe van a nyirokrendszernek. Amint a nyirok végigáramlik a testünkben, összeszedi a méreganyagokat és a baktériumokat, amelyek a nyirokcsomókban semmisítődnek meg. Mivel a nyirok az izomfeszítésnek és a gravitációnak köszönhetően mozog, a fordított pózok megkönnyítik a nyirok áramlását a légzőrendszer felé, melyen keresztül sok kórokozó hatol be a testünkbe.

  • Szó szerint új nézőpontot ad: Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverziók metaforikusan arra tanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.

  • Az inverzió szórakoztat: A fordított pózok kapcsolatba hoznak a belső gyermekünkkel és emlékeztetnek arra, hogy bár a jóga sok szempontból kontemplatív erőfeszítést igényel, az ászana-gyakorlás a szórakozás és játszás ideje is egyben!

Ne hajolj előre! Nyújtózkodj! Az előre hajlás sokszor jól esik, ám a porckorongokat nagy mértékben terheli. Ugyan ez a helyzet a csavarásokkal. Ezeket a pózokat otthoni körülmények között helyettesítsük nyújtózkodással, ahol a gerincet tengely irányban nyújtjuk meg. Az órákon pedig ezeket nyújtásokat végezzük különböző inverz testhelyzetekben, ahol szintén tengelyirányú nyújtás történik.

Ne csavarj! Vagy kombináld homorításokkal, törzsfordításokkal! A csavarás azért esik olyan jól, mert ha tekered a gerinced, akkor az az ízületben egy erős belsőnyújtózkodásként jelentkezik, ami kellemesen kifeszíti a szalagokat, és megnyújtja az ízületi tokot. Mind eközben erős feszültséget gerjeszt a porckorong azon részén, amit az egésznapos ülés is terhel.

Tippek otthonra: Homoríts, nyújtózkodj! Kobratípusú gyakorlatok, hidak otthon is végezhetőek. Nyújtózkodj az ajtófélfában megkapaszkodva

A következő óratípusokat ajánljuk hát és derék fájós vendégeinknek, ülőmunkát végzőknek:


356 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page