top of page

Inverz pózok hatásai a szervezetrendszerre 2.


Aerial Yoga hatásai szervrendszerünkre: Légzőrendszer: A keringési rendszerrel szoros együttműködésben látja el a sejteket friss oxigénnel és szállítja el az ott termelődő széndioxidot. Mozgását az izmok és a csontváz bizonyos elemei biztosítják, illetve a nyomáskülönbség (tüdő-légkör fun fact: ezért is tud megterhelő a tüdőnek a több ezer méter magasan vagyunk). A légzés akaratunktól független és folyamatos, viszont tudatosan szabályozható az üteme. Fordított testhelyzetekben a már említett paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik ezáltal lassul és mélyül a légzésünk. Mély kilégzésre kényszerülünk amely segíti a nagyobb mennyiségű szén-dioxidot, méreganyagot és baktériumot eltávolítani a tüdőből. Erre is mondják, hogy lélegezd ki a benned lévő „rosszat”. Hatására a tüdő sokkal ellenállóbbá válik, ajánlott asztma és szénanátha kezelésére is.

Emésztőrendszer: A legkedvencebb témám, mert ugye valami furcsa oknál fogva az ember nem is gondolná, hogy alapjában véve a testmozgás, mekkora hatással van az emésztőrendszerünk működésére. Lássuk mit tudnak a fordított testhelyzetek. Feladata az emésztés és az anyagcsere, a folyamatban több mirigy is részt vesz. Máj a legnagyobb belsőszervünk, kulcsszerepe van az anyagcsere folyamatokban. A szív felől érkező oxigéndús -, és a belek felől tápanyagban gazdag vér is érkezik ide. Illetve vénás vér a hasnyálmirigy, gyomor, és a lép felől is. Méregtelenítő és tápanyagelosztó szerepet tölt be azzal, hogy a rengeteg ide érkező vért megtisztítja, feldolgozza, majd visszajut a szívbe. Hasnyálmirigyünk szintén elengedhetetlen feladatot végez. Olyan enzimkeveréket termel amelyek segítenek a zsír, szénhidrát és a fehérje lebontásában, illetve nem utolsó sorban semlegesíti a gyomorsavat. A hasüregben elhelyezkedő szervekről elmondhatjuk, hogy a megváltozott felfüggesztés-, és a vénás vér megnövekedett áramlása által fokozódik a szervek munkája. A székrekedés és aranyér problémákra is kedvező hatással vannak, mivel a belek mozgása szabadabbá, az érfalak pedig ruganyosabbá válnak. Ivarszervek: A hatás megegyezik az előbb elhangzottakéval. Rengeteg nőgyógyászati probléma kezelhető, gyógyítható a fordított testhelyzetű gyakorlatok rendszeres végzésével. -petefészekgyulladás -menopauza zavarainak megelőzése - vérzészavarok -méh rendellenes állása -nőgyógyászati eredetű elhízás (ált. petefészek miatti) Srácok, nektek is van egy jó hírem! A nem kívánt vérbőség a nemiszervektől elvezetődik az agyba, aktiválva a Sahasrāra (korona) csakrát. Ez nagy segítséget nyújt azoknak, akik túlzott szexuális energiákkal rendelkeznek, illetve pubertáskorban lévő fiataloknak. Mivel a vér szétoszlik a mellkasban, illetve a nyakban és fejben, nem ébreszt nem kívánt erotikus gondolatokat és vágyakat.

Az álló vagy ülő helyzetek a medenceövet terhelik, míg a fordított testhelyzetek alapesetben (ászanától függően) a vállövre, karokra valamint a nyakra viszik a terhelést. Illetve a gerinc terhelése megváltozik, alsó szakaszának nagyobb terhelése a vállövi és nyaki szakaszra terelődik. A gerinc ízületei és a háti szakasz mély izmai dolgoznak együtt. Air Yoga esetében a gerinc terhelése egészen másképp valósul meg, vagyis inkább nem valósul meg, hiszen lógunk. Ezáltal a gerincoszlopunk terhelése teljesen megszűnik, a csigolyák távolodnak egymástól. Így könnyebben, hatékonyabban és egyenletesebben tudjuk erősíteni a gerincoszlopot tartó izmokat. Számtalan gerincbetegség kezelhető az Air Yoga segítségével.

Mikor nem ajánlott fejjel lefelé létezni? 1. Magas vérnyomás esetén,

2.Szemünk különböző problémái esetén: zöldhályog, szürkehályog, kötőhártya gyulladása, retinaleválásra való hajlam esetén és nemrégiben történt szemműtét után,

3. Agyi érelváltozások, 4. Bármilyen akut gyulladás vagy vérzés a fej területén: arcüreg-gyulladás, fülgyulladás

Minden órára igaz az, hogy bármilyen egészségügyi panaszt/sérülést jelezz az oktatódnak, különben nem biztos, hogy a számodra legmegfelelőbb és tényleg pozitívan ható gyakorlatokat fogod végezni. Felhasznált irodalom: Ray Long: Anatomy for Arm Balances and Inversions. Steve Parker: Az emberi test


153 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page