top of page

Inverz pózok hatásai a szervezetrendszerre 1.


Egyre többet hallani az inverz (fordított testhelyzet) ászanák jótékony hatásairól, de mik is ezek pontosan?

A nyugati világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a test és szellem egészségére és egyensúlyára, a keleti filozófiákat picit "nyugatosítjuk", hogy befogadhatóbb legyen az információ. A hétköznapokban gyakorolt jógában is teret kapnak a fordított testhelyzetű ászanák. Az AirYogában ezek különösen fontos szerepet játsszanak, hiszen amellett, hogy gyakran látjuk fejjel lefelé a világot, a gerincoszlopot is sokszor tehermentesíteni tudjuk.

A következőkben ismertetek néhányat, a nagyobb megértés érdekében igyekeztem röviden és tömören leírni a szervezetrendszer működését.

Idegrendszer: Három fő részre bontható: központi, környéki és autonóm idegrendszerre.

A központi idegrendszer része az agy, amely a gerincvelővel alkot egységet. Felelős a tudaton kívüli működésért és a tudatos mozgás koordinációjáért. Az idegszövetek megfelelő működéséhez sok oxigénre és glükózra van szükség, amelyet a vér szállít. Hiányállapot esetén idegsejtjeink működése akadozni kezd, tartós hiányállapotnál pedig a neuronok (sejtek, amelyek ingerfelvételre és idegi ingerületek vezetésére specializálódtak) is pusztulni kezdenek.A fordított (inverz) testhelyzetek rendszeres gyakorlása elősegíti az agy oxigéndús vérrel való táplálását, így a sejtek felfrissülnek. Hatására a gondolataink kitisztulnak, intellektuális befogadóképességünk és az emlékezőképességünk is nő, könnyebbé válnak a gondolkodási folyamatok. Koncentrációkészségünk nő a reakció pedig csökken.

A neuronokat fehérjékkel és glükózzal tápláló agygerincvelői folyadék áramlása intenzívebbé válik. Ennek a gazdag táplálásnak a következtében a test valamennyi funkciója erősödik.

Az autonóm idegrendszer feladata a szervezetben lévő körülmények állandóságának fenntartása, melynek két alegysége (szimpatikus és paraszimpatikus) ellentétes utasításokat küld. A fordított testhelyzetű ászanák gyakorlásakor az aortában lévő receptorokat stimuláljuk, ennek eredményeként fokozódik a paraszimpatikus kiáramlás, amely az energia megőrzését és a normális működések visszaállítását támogatja. Ennek segítségével a légzésünk lelassul és elmélyül, a szív összehúzódásai gyengülnek –> csökken a vérnyomás. Így csendesedik az elménk, csökken a szorongás, stressz.

Nyirok- és immunrendszer: Testünk védekezőrendszerének fontos része, betegségek elhárításáért felelős.

Az egész testet behálózó nyirokérrendszerben folyadék áramlik (nyirok) amely a nyirokcsomókon áthaladva megtisztul. A nyirok passzívan áramlik a nyirokerekben ugyanis nincs nincs szerv amely keringesse, így ezt a feladatot a környező izmok összehúzódása segíti elő. A fordított testhelyzetek a szív alatt alapesetben még lassabb keringést gyorsítják, vitalizálva a lábakat és a törzsünk alsó részén lévő szerveket. Az itt felgyülemlett vér és nyirok visszaáramlik a szívbe majd a tüdőbe, itt megtisztul és visszajut testünk minden részébe, ezzel táplálva valamennyi sejtünket.

A vér áramlásának legfőbb mozgatója a szív melynek munkáját segítik az artériák. A vénákban a nyomás alacsonyabb, a vér lassabb és egyenletes áramlását a fő mozgatóelemeken kívül a testrészeink izommunkája is nagyban segíti. Az alsó végtagok gyűjtőereinek nyomása a legalacsonyabb (akár 0) ezért szükséges az izmok összehúzódása és a légzőmozgások szívó hatása. A hosszan tartó ülés, mozdulatlanság során nincs izommunka, ami segítse innen a vér visszaáramlását a szívbe, így nagyobb az esély a vérrögök kialakulására. A lábaink számára rendkívül pihentető, amikor magasabban vannak a fordított testhelyzetek során, mert ilyenkor a vénás vér áramlását a gravitáció is elősegíti. Így a gyakorlatok rendszeres végzése által csökken a trombózis kialakulásának veszélye, illetve a visszértágulatra is jó hatással van.

Összegezve: 1. a megváltozott keringés nagy hatást gyakorol a vérkeringés idegi szabályozórendszerére, így tornáztatva azt,

2. a felsőtest vérellátása megnő, de a rendszeres gyakorlás és a szabályozórendszer helyes működésének segítségével az egész szervezet vérnyomása csökken, azaz a szív kevesebb munkával eredményesebben tud működni,

3. az alsó végtagok vénái kiürülnek, a vénatágulatok eltűnnek, a vér felfrissül.

Az inverz ászanák bontását mindig lassan kell végezni, hogy a keringési rendszerünknek legyen ideje visszarendeződni.

A véráramlás így hatékonyabbá válik, ez segíti a hipofízis (agyalapi mirigy) működését is ami mely összeköttetésben van a hipotalamusszal így biztosítva a kapcsolatot a hormon- és idegrendszer között. Hatás: pozitívan hat az anyagcsere folyamatokra, korokozókkal szembeni ellenállásra, gondolkodásra, növeli a stressztűrő képességet. Segít normalizálni a vércukorszintet.

Az előbb említett anyagcsere folyamatokkal kapcsolatban áll a pajzsmirigy és a benne található mellékpajzsmirigy amely képes a megtermelt hormonok raktározására is.

Szabályozzák: testsúly, energiafelhasználás, szívritmus, csontok fejlődése és regenerálódása. „Mindezek megmagyarázhatják a fordított testhelyzetű ászanák hormonális, valamint ún. megfiatalító hatását is, hiszen a felsorolt szervek között a test idegi-hormonális (neuroendokrin) szabályozásának legfontosabb szervei szerepelnek.”Vígh Béla, Dr.: Jóga és tudomány. Gondolat Kiadó, 1972


450 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page