top of page

Air Yoga órák futóknak


Air Yoga Stretching- Futóknak

Egy jól felépített futó edzés bemelegítéssel, majd az edzés végeztével, nyújtással záródik, legalábbis ideális esetben. Sajnos általában a legtöbb futó akkor jön rá ezeknek a dolgoknak a fontosságára, amikor valamilyen sérülés vagy teljesítmény romlás jelzi a bemelegítés vagy nyújtás hiányát.

Air Yoga Stretching egy teljes rendszer, amelynek a testgyakorlatok (testtartások és légzőgyakorlatok) mellett része a mentális tréning, tehát a relaxáció különböző fokai is.

Kiemelt szerepet kapnak a következő testrészek: a vádlit, a combfeszítő ( a comb első része), a comb hajlító ( a comb hátsó része), a derék, medence csont a farizmokat, az ágyéki derék szakasz, a hátizom, ezt összekötő gerinc teljes szakasza és a vállakat, mellkas mellizmok utóbbi a légzés és tüdőkapacitás szempontjából kiemelten fontos.

Kezdőknek és futóknak minden szempontból ez az óra típus ajánlott. Általában nagyságrendekkel könnyebb, mint egy teljesen dinamikus óra ugyanis a hammock végig alátámasztást nyújt. Az órákon a pozíciókat több légzésen át tartjuk ki úgy nevezett statikus és vagy passzív nyújtással, így a gyakorlatok könnyebben elsajátíthatóak, és elegendő idő adott a korrigálásra is. A gyakorlás is biztonságosabb, hiszen mozgás közben nagyobb a sérülésveszély, könnyebben meghúzhatod magad. Van időd megérezni a határaidat, azt a pontot, ahol igazán jól működik a gyakorlat, amikor már kellemes, jó élmény a pozíció, de még nem feszítetted túl, nem léptél túl a korlátaidon. Mozgás közben ez jóval nehezebb. Ha pedig a mentális hatásokat nézzük, akkor egy ilyen óra csökkenti a stressz-szintedet, ellazít, hosszú távon elfogadóvá és nyugodttá tesz. Átvezető feladatokban pedig dinamikus nyújtó gyakorlatokat végzünk.

Fejleszti az erő-állóképességet, core izmokat, hajlékonyságot, koordinációt, átmozgatja a mély és tartóizmokat, nyújtja a gerincet. Nők és Férfiak számára egyaránt lehetőséget kínál a relaxációra és a testi-lelki egyensúly fejlesztésére.

A hammocknak vagyis a test felfüggesztésnek köszönhetően csökken a vázizomzatra, csontokra, ízületekre ható terhelés, könnyebben nyúlnak az izületek izmok, és kevésbé sérülés veszélyes. Szükséges a folyamatos folyadék bevitel, a hatékony méregtelenítő és anyagcsere folyamatok érdekében.

Egy Air Yoga órán olyan haladó pózokat is meg tudunk csinálni, amit egy hagyományos talaj jogában csak haladószinten, sok éves gyakorlás után megvalósítani. Terhelés mentesen végezhetünk izommunkát egy-egy test-rész esetében, különösképpen fontos, hogy gerinc problémával rendelkező vendégek is kipróbálhatják, mivel a tehermentesítés és a felfüggesztés nyújtotta biztonság megfelelő stabilitást ad. Nagy mértékben szerepet kapnak az úgynevezett fordított pózok, ászanák, mely más jóga típusok esetében csak haladószinten lévők tudják végrehajtani.

Inverzpózok az Air Yogában

Fordított pózok élettani hatásai

  • A hammocknak vagyis a test felfüggesztésnek köszönhetően csökken a vázizomzatra, csontokra, ízületekre ható terhelés.

  • Távolítja a csigolyákat, nyújtja a gerincet,

hasonlóképpen mint a denevérpad.

  • Terhelés mentesen végezhetünk izommunkát

egy-egy test-rész esetében, különösképpen fontos, hogy gerinc problémával rendelkező vendégek is kipróbálhatják, mivel a tehermentesítés és a felfüggesztés nyújtotta biztonság megfelelő stabilitást ad.

  • Valamennyi inverz helyzetre igaz, hogy gyakorlásukkor megváltozik az egész test vérellátása, módosul a keringés. Főként e tényezőnek tulajdonítják vitalizáló hatásukat.

  • A megfordítás tehermentesíti a szívet is, valamint a fejbe áramló vér is jótékony hatást kelt.

  • A gravitáció hatására több oxigént és vért juttat a fejbe, és javítja az agyfunkciót, koncentrációt, memóriát és a feldolgozóképességet.

  • Erősíti az immunrendszert és megelőzi a betegségeket: Az egészség megőrzésében

kulcsszerepe van a nyirokrendszernek. Amint a nyirok végigáramlik a testünkben, összeszedi a méreganyagokat és a baktériumokat, amelyek a nyirokcsomókban semmisítődnek meg. Mivel a nyirok az izomfeszítésnek és a gravitációnak köszönhetően mozog, a fordított pózok megkönnyítik a nyirok áramlását a légzőrendszer felé, melyen keresztül sok kórokozó hatol be a testünkbe.

  • Szó szerint új nézőpontot ad: Amint megszokjuk, hogy kiszámítható módon reagálunk a világunkra, az inverziók megtanítanak, hogy mindig meg lehet közelíteni más szemszögből is egy helyzetet, személyt vagy problémát.

  • Oldja a stresszt, segít leküzdeni félelmeinket, növeli az önbizalmat!

Az óra elején bemelegítéssel és légzőgyakorlattal kezdünk melyet az óravégig folyamatosan aktívan gyakorlunk. 50 perc alatt elvégezzük az ászana sorozatokat, majd befejezzük egy relaxációval, ahol hintázunk.

Hintázás élettani hatásai: A ritmikus mozgás segít a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében, aminek köszönhetően megnyugszunk. Ezért is szeretünk egy kényelmes hintaágyban, függőágyban, vagy függőszékben pihenni.

A hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. A gyermekek egészen az iskoláskorig ösztönösen igénylik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de tulajdonképpen ezeket a képességeiket fejlesztik.A fejlődést a test állandó egyensúly keresése eredményezi a hintázás közben, ami bizonyos izmok feszítéséből és ezzel egy időben más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját koordinálja folyamatosan a hintán ülő gyermek. Ez természetesen felnőttek esetében is azonosan hat.

Fontos! NE feledkezz meg az erősítésről!

Sok futó megfeledkezik az erősítés fontosságáról. Futás közben nem fogod erősíteni a törzsizomzatodat vagy a felsőtest izmait, viszont a futás igénybe veszi a testedet. Jó teljesítményhez elengedhetetlen az erős törzs. Szánj rá időt legalább egyszer egy órában, meglátod a futásban is jobb teljesítményt érhetsz el.

Törzsizomzat fejlesztésre az Air Yoga Törzsstabilizáló vagy Trapéz óránkat javasoljuk, az izületek terhelése nélkül végezhetünk izommunkát és mindezt a levegőben. Saját testsúlyos edzésformának köszönhetően hamar látványos eredményt érhetünk el, nem beszélve arról, hogy helyeken fogjuk észlelni izmainkat, amelynek létezéséről is maximum egy anatómia könyvben olvastunk.

Futás mellett érdemes beiktatni más állóképesség fejlesztő edzés. Figyeljünk arra, hogy izület kímélő megoldást találjunk. Ilyen például az úszás, de az óratípusaink között kiváló állóképesség fejlesztő órák közül választhatsz

Air Yoga Intervall illetve az Air Jump Bungee workout, mindkét mozgásforma intezív intervallumos edzés módszer, ahol az eszköznek köszönhetően csökken az izületekre ható terhelés, és szárnyalhatunk a levegőben.


88 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page