PCOS

PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

Az elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de fontos tudni, hogy e mellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ban szenvedő nőknél. Bár a betegség nevét a petefészek elváltozásáról kapta, alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya. Ez a hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben.

PCO-SZINDRÓMA KORAI TÜNETEI

1. Rendszertelen vagy hiányzó menzesz

2. Rendszertelen vagy hiányzó peteérés

3. Sok kis ciszta a petefészekben

4. Aknés, pattanásos bőr

5. Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz

6. Terméketlenség

7. Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus)

8. Hajhullás, esetleg kopaszosodás

9. Súlyproblémák, elhízás

A jellemző panaszok egyike a fokozott szőrnövekedés, mely nem csak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik. De szintén a túl sok férfi nemi hormonnak köszönhetően gyakran erősen pattanásos bőr és túlsúly jellemzi az érintett nőket. Az "esztétikai" problémákon túl egyéb tünetek is jelentkeznek. A PCO-szindrómás nők jellemzően vérzészavarral küszködnek. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nincs. A legtöbb nő emiatt keresi fel orvosát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre. Hosszabb távon problémát okozhat a meddőség is. A szindróma nevét adó petefészekelváltozás ugyanis úgy alakul ki, hogy a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést. Ez által lehetetlenné válik a megtermékenyülés. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes ún. policisztás ultrahang képet adja.

 

Szükséges vizsgálatok:
Teljes Labor vizsgálat (Pl: Centrumlab-nál vannak kifejezetten ilyen szűrő csomagok)
Miket kell megnézetni mindenképpen?

TSH, szabd T4 és T3 anti TPO, anti-TG, TRAK, VAS, Transferin, Ferritin, ALP, D-vitamin, Reverz T3,
Jód - vizeletből
Terheléses cukor vizsgálat (FONTOS! amennyiben jelenleg is cukormentesen táplálkozik, akkor saját reggelit fogyasszon a 75g szőlőcukor helyett)

Glutén szűrés:NCGS gliadin és transzglutamáz - AT

Ultrahangos vizsgálat: Petefészkek és Has

 

 

Miért van szükség ezekre a vizsgálatokra?
Ez egy összetett betegség, mely több szervet érint. Fel kell mérni a háttérben húzódó egyéb esetleges gyulladásokat, ételérzékenységet stb.

 

 

Mi az amit addig is tehetek?

Étrend változtatás! És mozgás!